Snabbmat & MacDonalds & Engångsförpackningar

Var och åt på MacDonalds. Tog en bild på det vi köpte. Är detta hållbart? Det finns lite olika synvinklar att se på saken. Vi var i närheten och behövde äta, så själva transporten, bilåkningen var inget större problem. Vi kunde ju lagat något hemma men det kräver ju också sina resurser.

Om vi nu ser på snabbmatsställen i allmänhet. Man får ju sin måltid i pappersförpackning, muggar, sugrör och lite till. Mycket är väl papper men det ju lite plast också. Om man ska ta med sig hem så måste det väl vara förpackningar men om du ska äta där då finns ju alternativ för bättre hållbarhet om restaurangen skulle vilja satsa på det. Om det skulle vara mer miljövänligt att äta där så skulle det ju vara bäst ur miljösynpunkt. Tar du hem kanske du tar ketchup i dessa små plastpåsar, du får en papperspåse och några servetter. Det används alltså mer resurser om du tar take away.

Eftersom det är en restaurang så skulle man kunna diska även här. Man gör ju det på alla vanliga restauranger. Så drycken skulle kunna vara i glas och hamburgaren då? Kanske man skulle kunna få den direkt på någon minibricka eller box. Frågan är då om det är bättre ur miljösynpunkt att diska än att ha engångsförpackningar. Man sparar ju på resurser helt klart. Vattnet som vi har bra tillgång till i Sverige återvänder ju i det ekologiska systemet. Vad händer då med förpackningarna? I min kommun finns ett kraftvärmeverk som tar hand om brännbart avfall och använder det till produktion av fjärrvärme mm. Så det går ju till återvinning. Hur är det i andra kommuner. Det köps och säljs ju mycket avfall men jag vet inte hur det är på andra ställen. I andra länder finns det definitivt kvar soptippar. Det jag tänkte på var att när jag la i mina förpackningar i avfallsfacken, säckarna var att vart det tar vägen. I Jönköping är det som sagt bara 20 km transport till värmeverket som återvinner det och producerar fjärrvärme. I andra kommuner kanske det blir längre transporter eller så går det till en soptipp. Detta kan ju inte vara lätt att veta så på avfallsstationen på en snabbmatsrestaurang borde det kanske finnas en skylt på vad som händer med avfallet. Det står kanske bara “Muggar” och “Övrigt”. Det skulle kanske stå “Brännbart, lämnas till värmeverk för fjärrvärmeproduktion 20 km härifrån. Då vet du om engångsförpackningarna ändå är acceptabla ur hållbarhets synpunkt. Restauranger som inte har dessa möjligheter till hyfsad hållbarhet bör kanske snarast börja med diskbara förpackningar som återanvänds åtminstone som alternativ.

Fråga den snabbmatsrestaurang där du brukar handla hur de gör i sitt hållbarhetsarbete. De har säkert nationella och globala mål de arbetar efter (det är bra) men det är minst lika viktigt hur de gör lokalt med just deras arbetssätt och förutsättningar. Föreslå förbättringar eller överväg att byta restaurang eller laga mer mat hemma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *