Släpp in ljus och värme, må bra och mer hållbart

Idag var jag ute i trädgården och slängde lite växter från förra året som vi sparat i garaget och altanen. Jag lämnade det i skogen en bit bort, tillbaka till naturen så att säga. Det var dock ganska kallt. Vårvärmen kom av sig och istället har det snöat och blåst i södra Sverige. Men solen värmer skönt i den kalla luften.

Så att må bra och vara mer hållbar. Vara ute i friska luften är ju nyttigt. Kyla kan vara uppfriskande och sätter fart på kroppens funktioner. Har man hjärtproblem är dock inte kyla det bästa. Sedan värmer ju solen skönt i ansiktet. Dubbla stimulanser gör dig nog piggare och gladare. Ljuset i sig är ju också något som sätter fart på vakenheten. En del kan ändå drabbas av vårtrötthet eftersom det blir för mycket för vissa sinnen och eller kroppar att hantera men för de flesta är det nog ändå vårkänslor som gäller.

Hållbarheten då? inomhus kan du dra upp persienner och draperier när solen skiner. Beroende på ditt värmesystem så sänks effekten automatiskt eller om du har central givare eller utomhusgivare som läser av temperaturen får du kanske sänka manuellt. Det blir bättre hållbarhet. I riktigt kalla tider slipper ju dessutom t.ex. Sverige starta upp kol och oljekraftverk eller importera el producerad av fossila bränslen. Att det blir ljusare gör dig också gott. Automatisk mindfullnes.

På sommaren kanske man får stänga igen istället om man har air condition på för att spara på el.

Efter lunch skulle jag sätta in tallriken i diskmaskinen. Vi hade kört den tidigt på morgonen under helgen. Då har vi lägra taxa och sparar pengar och tiden i sig jämnar ut produktionen av el så den har förutsättningar att vara mer miljövänlig. Diskmaskinen är försedd med zeolitfunktion. En box med metaller som håller värme och förbättrar torkningen. Sparar också el jämfört med vanliga torkprogram. Här var det fortfarande värme kvar efter flera timmar sedan diskmaskinen stannade. När du öppnar luckan släpper du ut värmen i ditt hem som blir lite lite varmare teoretiskt sätt. Det är alltså också en typ av hållbarhet.

Vår, ljus och värme. Må bättre och bidra till hållbarhet på samma gång.