Semester hemma?

Jag satt i min trädgård häromdagen och drack kaffe i solskenet. Nu under Coronatider tänkte jag på semester och sommar. Man kanske blir tvungen att stanna i sitt hemland (Sverige) i sommar, ja det skulle även kunna vara restriktioner inom ett land. Men att resa i sitt eget land bör kunna gå om det inte är ett absolut tvingande reseförbud. Till andra länder kan det ju såklart vara svårare eftersom man måste passera en gränsstation.

Kan man då vara hemma. Jag tänkte på när jag var liten och man på somrarna brukade följa med föräldrar i Sverige och till Finland. Många släktingar man besökte var hemma även på sin semester. Många hade det ju inte lika bra ekonomiskt som många idag men de hade inte heller en jättestor vilja eller måsten att åka utomlands som människor idag verkar ha och vi har ju större möjligheter idag också med bättre ekonomi och stor tillgång till billiga resor.

Men vad gjorde man då hemma? Inte så mycket kanske man tog hand om vardagslivet helt enkelt. Lite fritidsintressen som också stärkte sin ekonomi. Fiska, plocka bär och svamp och liknande. Hemma satt man i sin hammock eller vid utemöblerna och njöt av solskenet och drack lite kaffe eller hemkokt saft. Det var ganska lugnt och man hade ingen känsla av stress. Om man hade ett fysiskt krävande arbete eller psykiskt påfrestande så var det utmärkt att bara kunna vara och koppla av. Det var säkert bra för hälsan och en välbehövlig period varje år. I de nordiska länderna har vi ju dessutom förmånen att ha flera veckor semester man kan ta ut varje år och man kan spara veckor dessutom. I Sverige är 5 veckor det minsta man kan få.

Men nu tycker jag ju om att resa också, det blir oftast flyg till Thailand där vi har släktingar. När man ska göra upp sina semesterplaner är det alltid intressant men också tidskrävande att kolla upp allt man vill göra, hotellbokningar, inrikesbiljetter, tider och annat. Det är lite stressande. När man sedan är på plats är det ju såklart kul men det är mycket väskbärande, väntan på flyg, buss och tåg. Jaga taxi. Hitta någon som ordnar med utflykter mm. Mycket av semester kan vara stress och trötthet. Men resande ger ju också ny vyer och idéer så det är ju givande också.

Vad vill ja då få ut av detta inlägg? Jo, att det inte behöver vara fel att vara hemma på sin lediga tid. Det kan vara bra för hälsan, ekonomin och risken för olyckor och sjukdomar minskar. Det ger också större hållbarhet för världen och det är ju det denna blogg till stor del handlar om. Utsläpp minskar, slitage på infrastruktur minskar, vi konsumerar kanske mindre, vi sprider mindre smitta i pandemitider. Vi sparar pengar så vi själva får större ekonomisk hållbarhet. Fast mindre kontakter med andra har ju även påverkan på vår ekonomi genom att arbetstillfällen kanske minskar på vissa ställen. Om vi äter rätt och kopplar av utan att bli för slöa så är det ju bra för vårt välbefinnande och därmed på sjukvårdskostnaderna i vårt samhälle.

Så sammanfattningsvis. Sitta ute i solskenet och dricka en kopp kaffe kan betyda mycket för ett hållbart samhälle. Beroende på vad du tycker så kan det också vara en bra semester. Koppla av, ägna dig åt ditt hem och några fritidsintressen, Njut av dagsljuset och solen, din D-vitaminnivå kan öka och det finns ju uppgifter som tyder på att det kan minska risken för att bli smittad av Corona-viruset. Så det finns fördelar. Nu undrar man bara hur blir det denna semester? Kanske vi inte har något val? Då får jag ladda upp med lite böcker och musik kanske och försöka få nya idéer till inlägg i denna blogg. Man har ju mycket i huvudet som vill ut men sedan gäller det ju att ha ork och lust att lyckas skriva ner det också.

Glad sommar och trevlig semester! Det kan behövas efter denna historiska vår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *