Sara Skyttedal, miljöbov?

Greta Thunberg åkte ju till USA med båt istället för att flyga för att hon inte flyger av miljöskäl. Hon visade att det var möjligt. Det har det varit i kanske 1000 år ändå. Vikingarna nådde ju det amerikanska fastlandet.

Nu skulle hon ju ta sig igenom hela den amerikanska kontinenten för att delta på miljökonferensen i Chile som pga protester mot regeringen nu har ställts in och istället ska hållas i Spanien. Det betyder att Greta måste ta sig tillbaka över Atlanten ganska snabbt och hon vill ju absolut inte flyga. Detta har ju fått en del att dra lite på smilbanden och några passar på att skämta om henne och inte så lite heller utan ganska grovt och kränkande.

En av dem är Sara Skyttedal från KD. Ett parti som åtminstone förr i tiden påstod sig ha kristna värderingar. Andra kallar det bara ett litet stödparti för moderater fast numera är det kanske åt SD. I alla fall, är det som Sara säger kristna värderingar? Hon skrev så här på Twitter:

Lugnt. Människan lyckades med något revolutionerande för drygt 100 år sen som gör det möjligt. En fantastisk innovation som binder samman människor över kontinenterna. Jag kan köpa en flygbiljett till dig.

Hon vill förlöjliga Gretas kamp för bättre miljö. KD, SD och M har ju bildat ett nytt block och det finns ju ganska goda chanser att de faktiskt kan bilda regering efter nästa val. Miljö ligger knappast högst på deras agenda, tvärtom kärnkraft, lägre bensinpriser mm hör till deras löften. Om de tycker det är bra eller inte vet jag ju inte. Men de lockar ju med sådant som de tror de kan vinna valet på. Att då tycka att det är dumt med någon som engagerar många människor i hela världen känns märkligt ja idiotiskt kanske. Politiker kan ju skriva under avtal och riktlinjer om klimatmål mm. som de sedan inte anstränger sig särskilt mycket över för att uppnå. Det kanske inte ens går att uppnå med politiska reformer och lagar som inte vågar ta steget fullt ut. Men om folket själva gör något, till exempel genom att flyga mindre så är det ju en bra bit på väg mot målen. Då känns det väl dumt att klanka ner på någon som faktiskt försöker och kanske redan har åstadkommit att folk flyger mindre och därmed på bara ett år har bidragit till en hållbarare värld. En ny blåbrunsvart regering kanske inte kommer satsa så mycket på miljöpolitik. Då borde de vara tacksamma för om det ändå händer något utan att de själva behöver göra något eller ens vilja göra något.

De kan fortsätta sänka skatter för de rika och dra in bidrag för de svagaste grupperna medan de själva kan sitta i riksdagen och bättra på sina reseräkningar, dessa 3 partier som utmärker sig på den fronten. De rika behöver inte bry sig över nya miljöregler. De har råd med bensin och diesel. De kan köpa elbil. De kommer fortsätta flyga världen runt. De kan fortsätta förstöra miljön och låtsas köpa sig fria eller lätta på sitt samvete genom att stödja något klimatkompenserande projekt. De har de ju råd med, det är bara för “syns” skull de kanske gör det. En imagegrej helt enkelt för att verka god. Vanligt folk kan också bidra till bättre hållbarhet genom att de helt enkelt inte har råd att flyga eller åka för långt med bil och tåg tack vare försämringarna i välfärden och osäkra anställningar som de borgerliga partierna vill ha i samarbete med Svensk Näringsliv.

Att trycka ner någon som faktiskt försöker göra något bra borde inte vara kul men det är det visst med den nya politiska kartan vi har i Sverige och i många andra länder. Men de tycker inte det är kul när vi skämtar om hur de fifflar med researvoden från riksdagen. De tycker kanske däremot det är kul att sjuka människor får sjukpenningen indragen mm så vi kan finansiera lägre skatter för de rika. De påstår att det är bra för ekonomin. Det kan faktiskt vara så, en del studier tyder på det. Men jag tror inte det är anledningen till att de vill göra som de gör.

I alla fall, jag tycker det är bra att någon visar att man inte behöver eller ska flyga i onödan. Jag kommer dock fortsätta flyga någon gång vartannat år eller så när jag åker på semester till ett land längre bort. Men jag gör inga onödiga flygtrippar bara för att jag har råd eller måste flyga till varje pris. Flyg på om du behöver, men minska gärna lite på det.