Salami eller biff vilken väljer du bort?

Idag har jag gjort mig några smörgåsar med salami och ost. Jag tycker verkligen om salami, särskilt om de smakar ganska starkt och kryddigt. De lufttorkade tycker jag inte är lika goda och inte heller den danska salamin med sin överdrivet stora halt av fläsk och salt.

Men vad har det med denna blogg om hållbarhet att göra? Vi ska ju minska på köttkonsumtionen tycker en del för att inte påverka klimatet för mycket och även av hälsoskäl. Förutom då den etiska och moraliska biten. Den som äter så kallat rött kött drabbas ju statistiskt sett oftare av cancer. Det behöver ju i och för sig inte betyda att det är just köttet i sig som är farligt. Det skulle ju kunna vara vad vi inte äter istället eller vad vi äter till korven, köttet eller salamin. Kött orsakar fler fall men flest fall orsakas av charkuterier. Korv och liknande alltså. Här har du då ett dilemma. Korv innehåller ju mindre kött än rent kött. Då borde det väl vara mindre farligt? Men inte enligt statistiken. Det kanske är nitriten (det som ger den röda färgen med saltig smak). Svårt att veta. Forskarna har inget entydigt svar.

Men nu. Om vi ska minska köttkonsumtionen. Vad väljer du bort? Allt kött, bara korv och skinka? Kötträtter? Pålägg, salami med mera till dina sandwich?

Många vill ju äta gott och bli mätta. Kött kanske hör till din vardagsmat. Fläskkött är ju billigt. Man kanske inte vill välja bort det. Det kan ju vara huvudsaklig föda. Då kan man tänka sig att välja bort påläggskorv som salami och annat. Det utgör ju en liten del av det kött som du kanske konsumerar. Salami kan ju då anses relativt onödigt. Men väljer alla bort det då blir det ju en hel mindre kött som måste födas upp och slaktas. Det kan ha en viss betydelse för klimatet och för din hälsa.

Min andra tanke är att man väljer bort hamburgare, biff och kötträtter istället. Om inte helt så lite grann i alla fall. Det skulle ju räknat på köttmängd göra en mycket större skillnad. Klimatet skulle kanske drabbas mindre. Hälsan kanske inte nödvändigtvis bli bättre eftersom korv och sånt anses vara värre fast mängden måste ju också påverka så det är inte lätt att veta.

Väljer du att minska på köttet kan du då kanske fortfarande njuta av en baguette eller annat bröd med salami eller annan god korv. Du kan äta gott och mängden kött som används är liten. Köttkonsumtionen skulle ändå minska rejält och klimatförändringarna kanske skulle motverkas.

Då får du ersätta flera av dina maträtter och måltider med kött med något annat. Lite vegetariskt eller veganskt. Kanske fisk och kyckling istället. Det sägs ju vara bättre för både hälsan och klimatet jämfört med fläskkött och nötkött.

Så vad kan du tänka dig att minska på? För min del så kanske jag minskar på fläskkött. Nötkött äter jag sällan förutom då hamburgare. Jag tycker fläskkött smakar bättre och det kostar ju mindre än hälften också. Fisk och kyckling vill jag fortsätta med tills vidare. Det är gott tycker jag. Asiatiska kycklingrätter och stek fisk. Mums.

Så alla måste inte gå all in på att avsluta med kött. Det kommer vi inte lyckas med på länge. Men minskar du lite eller byter ut en del av köttet till andra alternativ eller mer ekologiskt kött så kommer du ändå göra en stor insats för en mer hållbar värld med förhoppningsvis lite minskande klimatförändringar. Men köttet är ju inte allt. Vi måste minska på utsläpp och resursanvändning också.