Malmö under vatten!

Man kunde läsa idag att Malmö år 2100 kan ha 1 meter högre havsvattennivå så delar av staden kan ligga under vatten. Hur det går med det återstår att se men vad kan vi göra med denna info. De naturliga klimatförändringarna kan vi inte påverka så lätt idag, eller? Ja det beror ju på hur förändringar sker, blir det t.ex. varmare eller kallare. Högre vattennivå p.g.a. smältande isar beror ju på varmare klimat vid polerna. Dagens utsläpp sägs ju påverka temperaturen uppåt, så där kan vi kanske förebygga det genom att minska på utsläppen av ämnen ut i luften eller något annat som påverkar indirekt. Exakt vad det är, ska jag inte försöka ge mig på just nu.

Hur kan vi då se tendenserna? det verkar ju inte stiga så mycket nu. I genomsnitt ska det väl vara 1 cm om året? Det fungerar nog inte riktigt så. I många skeenden finns det någon slags brytpunkt. När man når ett visst läge accelererar processen. När det gäller det här så kan det ju inte vara helt lätt att veta. Men du kan ju prova principen. Ta ut ett isblock från frysen och lägg ut det i olika temperaturer. Beroende på hur stor isen är och hur varmt det är kommer smältprocessen öka markant vid vissa lägen. Så du kanske inte märker något i Malmö år 2025 men kanske 2075.

Om du bor vid någon havsstrandtomt kan du ju göra egna mätningar. Mät ett avstånd från strandkanten till någon punkt som kommer finnas kvar länge, en sten, en väg, ett hus eller liknande. Mät varje år och skriv upp.

Kan vi då skydda oss mot detta på något sätt? Om du vill köpa ett strandhus så kommer nog inte du riskera att påverkas om du nu inte är typ 20 år. Men om du vill att dina barn eller barnbarn ska ha nytta av huset bör du kanske köpa ett hus som ligger ett par meter upp i nivå. I USA vill ju republikaner satsa miljarder dollar på att bygga murar mot Mexiko (och handelshinder mot andra länder). Det vore ändå intressant om de tömmer sin ansträngda statsbudget på detta och sedan om några år börjar märka att vattnet börjar stiga vid Manhattan. Tror inte andra länder blir så sugna på att hjälpa till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *