Ljummen hamburgare på McDonalds bra för miljön

Efter jobbet på kvällen var jag hungrig och svängde in på McDonalds i Jönköping, Sverige för att köpa en Big Mac. Det var på vägen hem så inte så mycket extra biltur där som tur var för min strävan efter ett hållbart samhälle. Men inte helt perfekt det måste jag ju erkänna men det är ju svårt att stå emot hungerkänslorna.

Det var 2 bilar före i drive in kön och när jag kom fram fick jag hamburgaren ganska snabbt. Jag stannade en bit bort för att äta den i bilen innan jag återupptog min hemresa. Hamburgaren var inte särskilt varm, knappt ljummen. Ibland när man beställt en cheeseburgare kan de vara nästan rykande varma. Så min misstanke är att den här har legat ett tag på hyllan och tappat värme. Om jag ska få en bra upplevelse bör ju måltiden vara hyfsat varm i alla fall.

Ibland kommer det reportage i tidningar om hamburgerkedjor som fuskar. Fusket kan bestå i att de bryter mot sina egna regler. En hamburgare ska t.ex. inte vara mer än 10 minuter gammal. Den jag fick kanske varit det eftersom den inte var så varm eller också har de dålig värme på hyllan.

Men denna blogg handlar ju om hållbarhet och effektivitet. Om vi nu koncentrerar oss på hållbarhet så är det ju givet att man inte ska slänga en hamburgare som blivit 10 minuter gammal. Tänk allt arbete som lagts ner på den. Uppfödning av djur, odling av vete och grönsaker, transporter, elförbrukning, arbetstid mm. Slängs den är det riktigt dålig hållbarhet. Så mycket slöseri med resurser. När jag lagar mat hemma kan den ju ligga i timmar på bänken och sen kanske i kylen. Man blir inte sjuk och det går att äta utan problem. Så varför 10 minuter? Ett företag vill ju säkert ha nöjda kunder och då är det bra om man erbjuder t.ex. färskt, varmt och gott. Hur ska du då resonera när du får en ljummen hamburgare? Ja, för ett hållbart samhälle är det bra att de inte slängde den. Men din kundupplevelse av produkten är inte så bra. Företaget skulle kanske ha lite varmare på hyllan eller laga efter beställning. Men då får man de problem som hör ihop med Lean eller Toyotas produktionssystem. Ojämnheter, slöseri och överbelastning. Kommer det många kunder samtidigt är det ju bra att ha ett litet lager för att kunna servera snabbt. Får man vänta kan man bli missnöjd men om den känns gammal och avsvalnad så blir man ju också missnöjd. Ett evigt problem för företag och andra verksamheter att lösa. Väntar jag för länge och har bilen på tomgång så är ju det inte så bra för miljön. Får jag en ljummen hamburgare så blir jag lite missnöjd och kanske inte väljer dem nästa gång. Då förlorar de på det. Att hantera ojämnheter är det svåraste för en verksamhet i många fall.

Men för att sammanfatta. Det är bättre att äta en 10 minuter gammal hamburgare än att den slängs och att de gör en ny. För att få ett mer hållbart samhälle kan vi få gå ner lite i livskvalitet. Det här var en marginell nedgång i livskvalitet. Tycker man inte det så förstår man ju att det kommer bli svårt att uppnå miljömålen för utsläpp, resursförbrukning mm.