Köping vill också ha höga elpriser, risk för kärnkraftsolyckor och brist på el.

Har tidigare skrivit om Trelleborg i Sverige som inte ville ha vindkraftverk i sin kommun. Det var innan vintern med de höga elpriserna och innan kriget i Ukraina. Men nu har en ny kommun i Sverige med socialdemokratisk ledning nämligen Köping sagt nej till vindkraftverk på något slags berg eller liknande säkert i skogen på deras kommuns område. En del var jätteglada av beslutet och bubblade av glädje. Vilken glädje?

I genomsnitt under ett år i Sverige fattas det ibland el och vi får importera. Kriget nu visar att el kan bli dyrare av det när det kanske fattas el i Europa och att oron i sig höjer priserna. Sedan är det ju så att i Sverige är det marknadpris som gäller enligt en särskild metod. Även om kostnaden för att producera elen bara skulle vara 20 öre/kwh så kan den säljas för t.ex. 7 kronor om marknaden sätter det priset. Det är den sist producerade elen som bestämmer och det kan som nu vara ett kolkraftverk i Karlshamn eller Polen om den vanliga vattenkraften och vindkraften inte räcker till tillsammans med den kärnkraft vi har. Det skulle jag kalla ocker. Maffiapriser som borde vara olagliga. Vi klagar ju på oligarker men detta är i stort sett samma sak. Ett rejält överpris. Sedan kan vi se på elskatten också. Ibland har ju elen kostat 20 öre och själv har jag bundit i 5 år till 40 öre. Om det då men skatt skulle kosta 1 krona så är det procentuellt mycket. Det ansågs vara tillräckligt för att bekämpa onödig elförbrukning. Men när det nu kostar flera kronor, flera hundra % med ön vanligt så blir ju statens vinst med moms flera gånger högre. Då borde det ju vara möjligt med en rejäl sänkning.

Nu är det här en blogg om hållbarhet och då kan det vara bra med höga priser för att motverka slöseri men det finns också något som heter ekonomisk hållbarhet, främst då för vanligt folk.

Kärnkraft då? Ja kriget visar vilka risker det finns med det. Det ingår nog inte i de vanliga riskberäkningarna men nu måste vi ta hänsyn till det också. Inte bara kärnkraftverk i Europa utan även de svenska.

Därför är det anmärkningsvärt med dessa städer som säger nej till vindkraft. De säger därmed ja till fortsatt höga elpriser, risk för kärnkraftsolyckor, beroende av andra länder för vår elproduktion, kol och olja som orsakar större utsläpp och påskyndar klimatförändringarna. Att Trelleborg gör det är väl ännu värre, Södra Sverige har landets högsta elpriser och bara för att några kommunalråd ska kunna golfa i lugn och ro med överklassen som flyttat dit till sina strandtomter inte ska behöva se en liten pinne sticka upp ur havet i samma färg som vattnet ska övriga mindre rika invånare i södra Sverige betala ockerpriser för sin el och dessutom riskera att bli utan vid kriser i andra länder.

Sverige och svenskarna är knappast några föredömen i klimat och miljöarbetet och inte heller i försvars och säkerhetsarbetet som just nu diskuteras på allvar.

En sak jag tänkt på är att städer som säger ja till vindkraft kanske skulle slippa skatt på el för sina invånare. Det skulle sätta lite mer press på de rika och sura människor på landet som inte vill utveckla landet om de inte vill ha vindkraft för då kanske några ansvarstagande invånare röstar bort dessa människor i nästa val.

Finns bara ett ord, otroligt. Ja vansinne också eller som tyskarna brukar säga die dumme schweden eller hur det nu skrivs.