Klaga inte på pensionen, eller?

I Sverige är många inte särskilt nöjda med pensionen. Den verkar sjunka år för år. Regeringen utlovade en höjning. Den blev i några fall bara några 10-tals kronor mer. Folk i tidningar säger att de är upprörda. Det kan de vara men kanske inte just på det.

Tidigare i Sverige hade vi ett pensionssystem där det räckte med att arbeta bra i 15 år och som bäst i 5 år, o, jag inte minns helt fel. Det innebar att staten riskerade att hamna i en dålig sits på grund av allt högre kostnader för pensioner. Det ville de inte ha och knappast vi heller. Kolla hur det gick med Grekland och andra länder i södra Europa som inte hade så bra koll på ekonomin och kunde låna sig till politiska poäng. Sedan rasade allt och de fick bra hjälp från EU och de rikare länderna som skött sig. Folk i dessa länder fick i princip betala för andras misslyckanden. I Sverige gjorde man om pensionssystemet så att din inkomst under hela arbetslivet skulle räknas och bestämma vilken pension man skulle få. Ett mer hållbart system, man får vad man betalar för. Ingen jätterisk för ekonomisk kollaps. Men det är fortfarande så att de som arbetar och betalar skatt finansierar större delen av pensionsutbetalningarna till dagens pensionärer. Men de får inte mycket mer än de så att säga betalt för även om det inte är just deras pengar som sparats utan snarare än slags beräkning över hur mycket man ska få den dagen man går i pension.

Så har man liten pension idag så har man helt enkelt inte tjänat så mycket under arbetslivet. Det kan bero på låg lön, arbetslöshet och annat. Man får vad man betalat in. Matematiskt ganska enkelt. Men när man gjorde om systemet räknade man med att man skulle få ungefär 60 % av sin slutlön i statlig pension. Så skulle det också ha varit om det inte vore för det att vi idag har en högre medellivslängd än man hade 1990. Det är den stora avgörande skillnaden.

Lite enkelt kan du tänka så här. 1990 började man arbeta vid 20 års ålder och jobbade tills man fyllde 65 år. 45 års arbete. Sedan levde man i 15 till 20 år i genomsnitt. 45 års skatteinbetalningar delades ut på högst 20 år. Det blev kanske 60 % av din lön. Idag börjar många arbeta vid 28 år i genomsnitt så man jobbar många färre år. Sedan lever vi 5 år längre. Då blir pensionen lägre år för år. Det kan man inte ändra på hur som helst. Matematiken har sina lagar.

Så för att få den pension som det var tänkt ska man alltså arbeta några år längre. Då blir summan för varje år i pension detsamma. Slutar du vid 65 så är det hårt sagt ditt bekymmer. Men sedan kan ju staten göra något åt det. Man kan till exempel höja inbetalningarna så vi betalar mer än de 18,5 % av lönen vi betalar idag. Men vi verkar inte vilja det. Sedan vi röstade fram alliansen 2006 så verkar vi vara nöjda med de så kallade jobbskatteavdrag men införde. Och andra regeringar har följt i samma spår. Betalar vi mer så röstar vi inte på dem. Vi har alltså själva valt hur vi vill ha det. Sedan kan regeringen laborera med olika skattesatser och skjuta till belopp och ge tillskott till de med dålig pension. Alliansen gav ju dessutom enbart skattesänkningar till de som redan hade jobb. Sjuka, arbetslösa och pensionärer fick betala mer än de som tjänade bättre. Det blir då inga jättesummor, budgeten är trots allt begränsad. De med ingen eller låg pension har från början fått en garantipension som ger dig pengar du inte arbetat in. Men jag tycker det är dags att fundera på en höjning av procentsatsen. Att vi kan få jobba längre är ju redan på gång och man kan ju göra det frivilligt också. Du bestämmer själv. Sedan kommer ju inte alla orka jobba längre på grund av tunga jobb och dålig hälsa.

Först får du bestämma dig, kan du eller vill du betala några kronor mer i skatt eller avsättning till pension? Kan du tänka dig jobba något år mer? För att orka jobba längre är det viktigt med bra arbetsmiljö så vi inte är sjuka eller skadade i långa perioder vilket ger sämre pension och så att vi klarar att jobba till 65 i alla fall. Tidigare regeringar och vissa partier har dock motarbetat bättre arbetsmiljö genom att hindra skyddsombud att göra sitt arbete. Jag är själv skyddsombud och det är svårt även i vanliga fall. Det är också viktigt att arbeta i ett företag med kollektivavtal så man dels får bra lön och att det sker inbetalningar till tjänstepension. Jobbar du svart eller i ett företag utan avtal kommer du garanterat att få flera tusen mindre i månaden i pension den dagen du når dit. Är det värt det för lite svartjobb och kanske i vissa fall lite mer i plånboken “efter” skatt. Vänta till du fyller 65 så kommer du veta svaret då om du inte kan veta nu.