Kärnkraft i 2 veckor?

I Sverige hade vi kallt, mycket kallt i början på februari. Minus 15 grader Celcius även i södra Sverige. När det är så kallt så drar ju bostäder och annat mer el för att kunna värma upp fastigheter och hus. Mest på dagtid när även industrierna är igång. Då går det åt mycket energi så kraftverken måste gå på högtryck. Vi har ju lagt ner ett par kärnkraftverk sista åren. De lades ner av privata ägare av ekonomiska skäl.

Men det har alltid funnits kärnkraftsanhängare. De säger att det är en fossilfri elproduktion, till billigt elpris. Det skulle vara viktigt nu när många säger att vi måste begränsa utsläppen för att motverka klimatförändringarna. Det är ju sant. Det var kristdemokraterna KD som ville bygga nya och eller starta upp gamla kärnkraftverk. I samma vecka krävde dem att vi måste komma med besked om slutförvaringen av kärnbränslet. Det är lite komiskt. Vi har haft detta problem i 40 år minst och inte löst det. Det är ju för att det är ganska tekniskt komplicerat och dyrt att komma med en lösning och man har inte velat binda sig för en lösning. Dessutom tillkommer problemet att ingen vill ha slutförvaringen nära sina egna marker och områden. Men att de vill ha en snabb lösning nu är ju för att lättare kunna få fram sina önskemål om nya kärnkraftverk så man slipper prata om slutförvaringsproblemet.

Behöver vi då kärnkraft? Vi kommer använda mer el i framtiden sägs det. Vi kan säkert behöva mer men det är ju inte så att folk sparar på el direkt. Nuförtiden kopplar vi in allt som kan kopplas in till elnätet. Nya apparater och annat drar dock mindre el och uppvärmningen blir effektivare år för år. Men vi ska ju övergå till fler elbilar för varje år som går och detta kommer ju dra el men samtidigt betyder det ju i Sverige åtminstone mindre utsläpp eftersom vi har mycket vattenkraft och vindkraft och en del kärnkraft kvar.

När det var som kallast så var ju KD:s Ebba Busch framme och krävde mer kärnkraft för att elen inte räckte till. Elen räckte till, vi importerade nog lite för att jämna ut flödet. Reservkraftverk startades upp men var visst bara på tomgång. De kan drivas på kol och kanske olja liksom en del importel. Importerad el kommer ju i framtiden också bli renare när även andra länder tar tag i sitt miljöarbete och försöker nå utsläppsmålen. Så elen räckte och utsläppen var inte så höga och lägre kommer de bli år efter år. I ett reportage såg jag att vindkraften står för 30 % av Sveriges elproduktion. Jag trodde inte det var så mycket och den byggs ju fortfarande ut i en hög takt så detta kommer nog äta upp behovet av mer kärnkraftsel. Vi har ju även solpaneler och andra intressanta lösningar på gång. Så vi kommer nog ha el i framtiden också och den kommer vara mer miljövänlig än någonsin. Varför riskera med kärnkraft och få den besvärliga slutförvaringen att hantera och som dessutom måste fungera i 1000-tals år. Varför ge sådana problem till framtida generationer. De kommer ha tillräckligt med problem ändå. Miljöförbättringsmotståndarna var ju snabb framme och undrade var temperaturhöjningarna och klimatförändringsförespråkarna var någonstans. Men värmen var viist utspridd. Det är fortfarande varmare på gång vid polerna och den kalluften de har sprids ibland till oss söderut.

Men det var i 2 veckor. Nu är det istället rekordvärme. Nu säger inte dem något. I takt med varmare klimat (om det nu blir det) och utbyggd vindkraft och andra åtgärder så kommer vi nog klara oss bra. Ett problem är överföringen från norr till söder. Vi behöver nog en utbyggnad av stamnätet. Sedan måste man fundera på hur vi kan lagra energi. Vi har ju stort överskott på natten och när det är varmt. Vindkraftverk behöver vind. Så om det inte blåser så krävs även annan kapacitet om vi inte kan lagra energi eller styra om användningen.

Man kan styra användningen betydligt bättre än idag. Visst är smart elmätare på gång i många hushåll men man bord koppla in dem på ett smartare sätt till förbrukning och kontakter i hemmet. Man skulle kunna fjärrstyra olika delar av förbrukningsbehovet vid behov. Värme ska ju vara prioriterat när man är hemma. Diskmaskin, tvättmaskin och annat kan köras nattetid. Det kan finnas inbyggda spärrar som kan kopplas in vid behov centralt för att styra flödet så vi inte behöver start upp kraftverk som kan vara sämre för miljön. Det kan fungera lite som när du schemalägger nattljus och annat på din mobil. Inte alls komplicerat. Lagringsmöjligheter i ditt eget hushåll, på industrier och centralt kan ju också byggas ut när tekniken förfinas. Så det finns hopp.

När det är varm så exportera Sverige miljövänlig el. Vi exporterar mer än vi importerar och en del import från Norge till exempel är ju än mer miljöv’nlig än vår egen. Så Busch yrar i nattmössan kanske. Hon är ju också i stor behov av fler sympatisörer så de inte åker ur riksdagen och då kan man dra till med populistiska frågor. Det var sådan som fick Trump till makten i USA och som kan göra det igen. Ska det bli likadant i Sverige? KD, M och SD. Miljön får se upp. liksom fattiga, sjuka, handikappade, arbetslösa och pensionärer. Skattesänkningar och miljöförstöring måste ju betalas av någon och det blir knappat deras rikaste sympatisörer, det blir vi det vanliga folket. Sedan säger jag inte att det nödvändigtvis är bättre med än S regering om man ser till helheten. Allt har sina för- och nackdelar.

M ledaren Ulf Kristersson brukar kalla det mesta förr trams. M kallade vindkraft och annat miljötjafs för trams för inte för så många år sedan och så även idag kanske. Men vi har som sagt 30 % av elproduktionen från vindkraft ibland. Trodde du det? man ser ju inte vindkraftverk överallt precis. Utbyggnaden fortsätter också, här och i andra länder och det kommer mer och mer ute till havs också. Så %-satsen kommer öka. Vi kan klara oss utan kärnkraft. Bättre för framtiden. Invånarna i Tjernobyl och Fukushima skulle nog tycka likadant om de fick hoppa tillbaka några år i tiden och göra ett nytt val.

Nu är det varmare efter 2 veckors kyla, vi kanske exporterar el redan nu.