Julklappar och jul med hållbarhet

Snart jul igen och dags att fundera över vad man ska göra. Om vi börjar med maten så vill ju många ha mycket på julbordet (för er som bor i andra länder så är det som ett swedish smorgasbord). Det blir väl ofta lite för mycket. Vi äter och dricker för mycket kanske. Inte bara på helger utan i vanliga fall också. Så här finns lite att jobba på. Köp lite mindre mat och dryck. Bra för hälsan, bra för miljön, vi slösar inte på för mycket resurser, bra för avfallshanteringen. Ge gärna bort lite pengar eller mat i välgörenhet. Den som ger mår oftast bättre psykiskt. Livets mål är ju att överleva och genom att hjälpa andra med det så bidrar vi till målet som vi alla har “inbyggt” i vårt djupa sinne.

Så var det då det här med julklappar. Köp bara sådant som folk vill ha fast det är ju inte så lätt att veta så se till att det är bytesrätt på det. Annars blir det ju ett slöseri med resurser både för din ekonomi och ur hållbarhets och miljöperspektiv. Digitala julklappar, tjänster mm. kan vara bra att ge bort. Det är ju inte så mycket som behöver tillverkas fysiskt och inte heller transporteras. Även om du slår in “erbjudandet” så blir det ju inte så mycket presentpapper.

Men för de saker du köper, använd gärna miljövänligt returpapper som julklappspapper och inte för mycket. Öppnar man julklapparna försiktigt kan man ju även återanvända pappret fast kanske inte hela biten.

Under året köper man ju saker regelbundet och en del sparar man till. Om du senarelägger eller kanske tidigarelägger en del av dessa planerade köp till jul så blir det ju bättre julkänsla utan att man slösar med onödiga köp bara för att det är jul. Om du tidigarelägger köp är det kanske särskilt viktigt att du inte drar på dig onödiga lån och krediter som blir jobbiga att betala av och dessutom ger dig räntekostnader. Handla inte mer än vad din ekonomi tillåter.

Efter jul, byt presenter du inte vill ha eller kommer använda så de kommer till nytta någon annanstans. Lämna tillbaka papper, kartonger och annat till återvinning. Betala tillbaka lån och krediter i god tid så du slipper onödiga extrakostnader. Mat som blir över, ge bort, frys in eller ät på dem som matlådor till jobbet innan du börjar köpa och äta vanlig mat igen.

Du kan göra mycket för hållbarhet och klimat och miljö om du bara tänker till lite och planerar lite. Lycka till med julen och alla andra högtider och festligheter också för den delen.