Inglasad altan kanske en miljöbov dålig för hållbar miljö

Nu är våren här och folk börjar sitta på sina altaner. Många är inbyggda eller inglasade. Visst kan det vara skönt att sitta där de dagar när temperaturen ute är tillräcklig för att det ska vara lagom varmt där. Men hur ofta infaller det? Riktigt soliga varma dagar kan det bli för varmt att vistas där. Då är det bättre att vara inomhus eller utomhus. Kallare dagar är det samma sak, då är det säkert skönare inomhus.

Men man ser ju folk på sina altaner oftare än så. Varför? Antingen plågas de lite grann (man måste ju visa grannarna att man har en fin altan) eller också är det så att man har någon typ av värmare på altanen. Terassvärmare som drivs på el eller gas.

Detta och det faktum att altanen måste byggas är det som gör att det inte är det mest hållbara man kan ha i sitt hus.

Om du bor i ett hus är det ofta ungefär samma temperatur inomhus året runt om man har värmesystem för vinterklimat. Så man kan alltid vara inne även om varma sommardagar kan tvinga ut dig. En skön dag kan man vara ute i sin trädgård eller terass eller altan som inte är inbyggd eller inglasad. Så man måste inte ha en inbyggd altan. Om man inte har det har man således inte behövt bygga någon och det har inte använts material som trä, glas, betong, metall med mera. Bra för ett mer hållbart samhälle.

Om du har en inglasad altan eller inte så kan det vara bra om du faktiskt går ut en bra dag. Kanske bättre luft, solen tar bättre. Innan för glas reduceras strålningen. Därför är altan människor vitare i ansiktet än de som går ut i sin trädgård. D-vitamin halten förbättras. Man använder inte fläktar och kanske air condition för att kyla ner. Inget slöseri med el som kanske producerats med fossila bränslen som ger utsläpp och bidrar till klimatförändringar.

En kall dag är det ännu värre. Man kanske sätter på sina värmare som drar mycket el och som garanterat inte gynnar hållbarhet. Varför inte vara inne och slippa förbruka el och inte frysa heller och ha tillgång till alla bekvämligheter man har inne. Soffor, TV, stereo och annat.

Så om du vill bidra till hållbarhet ska du kanske fundera på hurdan altan du bygger och i vilket läge, sol eller skugga, söder eller norr?

Om du redan har en altan kan du fundera på nyttan med att värma eller kyla luften. Kan du vara inne eller ute i stället dessa dagar?

Om vi bara tänker ekonomi och kanske bortser från hållbarhet lite. En riktigt fin altan eller uterum kan kosta hundratusentals kronor. Vad kan du göra med de pengarna i stället? Investera i aktier eller fonder. Spara till pensionen. Amortera på lånen. Resa på semester istället.

Så lite att tänka på, som alltid!