Hotell & Corona

I dessa dagar är ju många hotell nästan tomma på grund av att många människor satts i karantän, belagts med reseförbud eller att folk helt enkelt är oroliga och inte vågar resa.

Smittspridning sker ju genom droppsmitta. Man ska alltså undvika att vara nära någon som smittar. Vem som smittar och när är ju inte så lätt att veta. Det är därför vi ska tillämpa social distansering. I Sverige ger inte myndigheterna någon preciserad längd vilket man gjort på en del andra platser. Det är ändå ganska rimligt, står du mittemot någon som nyser och det blåser eller om luftkonditioneringen är riktad åt ditt håll så kanske det inte räcker med 1 meter, kanske inte 2 heller. Det är omständigheterna som avgör. Du får själv avgöra vad som verkar rimligt.

Hur är det då om vi skulle bo på ett hotell? Man har ju eget rum så där är det ju bara din familj eller vänner som kan smitta och de har du ju förhoppningsvis ganska bra koll på. När du ska ta dig till rummet kan man ta hiss eller trappor. Dela hiss med någon kan vara en risk därför åker man kanske inte med andra i hissen utan väntar eller tar trapporna.

De flesta hotell har en bra och ofta välbesökt frukostbuffé. Om den finns kvar och du vill besöka den bör du vara försiktig. Sitt vid ett eget bord inte för nära någon annan. Hotellet bör förlägga platserna så smittspridningsrisken minskar. Sen är de själva maten. Den bör inte läggas så den är helt öppen och därmed kunna få virus på sig. Ta mat som inte är fri, använd papper eller liknande innan du tar något med en tång eller sked. Du har naturligtvis tvättat händerna med tvål innan du går till frukosten och hotellet bör ha handsprit tillgängligt. Efter frukosten tvättar du händerna ordentligt och tar kanske handsprit efter det.

Hotell brukar erbjuda frukost på rummet. Detta kostar ibland extra. Här kan hotellet hjälpa till med en säkrare miljö och därmed kanske kunna locka fler gäster. Erbjud frukost på rummet utan kostnad. Visst kräver det en personalinsats men just nu så finns säkert överbliven personal som kan ta fler uppgifter. Dessutom äter och dricker man antagligen mindre om man får sin frukost till rummet. Alla rum borde förberedas för frukost på rummet med lämpliga stolar och bord. Kostnaden för detta kan inte vara så stor och man kan även få fler gäster om man erbjuder bra service.

Vill du boka ett hotellrum? Skriv till hotellet och fråga vilka åtgärder de vidtagit och vad du vill ha. Incheckningen ska också vara säker med avstånd mm. och ta handsprit eller undvik att trycka på knappar och kort. Nyckelkortet ska vara rengjort när du får det. Be om frukost på rummet om matsalen inte ser säker ut.

Det finns ju många turistländer dit vi åker för solsemester och liknande. Dessa länder drabbas ju hårdare än vanligt. I länder man åker ifrån är det ju också mindre beläggning när konferenser mm. är inställda och när vi även reser mindre inom landet. Men när restriktionerna lättar och du har fortsatt god ekonomi så har du ju alla möjligheter att resa lokalt eller inrikes. Om du undviker att åka utomlands så har du kanske pengar över till en semester på närmare håll. Passa på att upptäcka ditt eget land.

Stannar du i ditt eget land så gör du sannolikt en stor insats för en bättre miljö genom att minska på utsläpp mm. I en del städer där man inte haft klart vatten på 10-tals år har vattnet blivit klart och fiskarna har tagit sig närmare centrum. Ett tecken på renare vatten. Luft och vatten har fått bättre värden på många ställen. Denna pandemi kan lära oss ett och annan om hur man kan få en mer hållbar värld.

Så härda ut! En annorlunda men kanske bättre hållbar värld kan vara här inom kort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *