Fiskpinnar bra eller dåligt

Stekte lite fiskpinnar (fish fingers) häromdagen, tycker faktiskt att det är ganska gott. Tänkte dock på att i någon matdebatt eller artikel var det någon, kanske en kock som sa att fiskpinnar inte är tjänligt som människoföda. Frågan är hur han tänkte. Naturligtvis är det så att en fiskfilé från en god fisk kan bli godare rätt tillagad och den kan vara nyttigare också med högre proteinhalt. Men hur är det med nyttighet och hållbarhet?

Människans mål är ju att överleva, därför är bra mat något bra om den ger oss energi med mera. Fisk innehåller ju protein bland annat av bra kvalitet för det mesta. Fiskpinnar görs kanske ofta av mindre bra bitar av fisken som blir över när man skär ut filéer. Proteinhalten är nog inte lika hög och smaken inte lika bra. Men vad var människan mål? Jo, överleva och helst leva bra. Alla människor har ju inte bra ekonomi och kan köpa fin mat varje dag. Fiskpinnar är ju oftast ganska billiga så det gynnar ju överlevandet för de med sämre ekonomi. Ett annat problem är ju att vi äter lite för bra och har många överviktiga personer i världen och många med andra hälsorisker. Om fiskpinnar inte är lika nyttiga som “riktig” fisk så kan det på ett sätt vara bra. Man äter dem och får inte i sig så mycket protein som från vanlig fisk och kanske därmed inte ökar så mycket i vikt.

I Asien är man specialister på att ta hand om det mesta från havet. Man slösar inte bort fiskfenor, skinn och sämre bitar. Befolkningen är ju stor och ekonomin är inte den bästa för många. Därför vill man ta tillvara på det mesta som går att äta. Det är ju faktiskt effektivitet. Man ska ju undvika slöseri. Att åka ut med en båt i havet och fånga fisk och låta hälften gå till spillo som avfall kan ju inte vara hållbarhet, inte vare effektivitet och inte heller ansvarsfullt. Man ska ta det man kan få tag på. Om vi inte skulle äta fiskpinnar som är gjorda på mindre bra bitar av fångsten skulle vi ju få fånga mer fisk om de som inte tycker vi ska äta fiskpinnar skulle vara nöjda. Det skulle betyda att haven blir mer utfiskade, fler båtturer med utsläpp och annat. Mer personal som måste ägna sig åt fiske mm. Att ta tillvara på hela fångsten är alltså absolut viktigt för hållbarhet och ansvar för miljön och fiskbeståndet i haven. Fiskpinnar är hållbarhet mer än fisk.

Så du som äter fiskpinnar och annat som är gjort på fiskfångsten. Skäms inte. Du kanske bidrar till en mer hållbar värld. Sedan är det ju en annan sak om fiske i sig är hållbart eller inte. Men så länge vi fångar fisk och annat från havet är det bra att ta tillvara på vad det kan ge.

Rätt tillagad med rätt tillbehör är det också gott och nyttigt samtidigt som du bidrar till en mer hållbar värld. Den som sa att fiskpinnar inte är att betrakta som människoföda har ingen aning om vad hen pratar om. Finsmakare med inskränkt synsätt och svårigheter att se helheten kan vara ett hot mot planetens överlevnad. Har du inte heller råd att köpa dyr fisk så är det ju självklart att man köper vad man har råd med så man själv och familjen får mat för dagen, och du bidrar även till hållbarhet mer än fiskätaren. Så fortsätt med fiskpinnar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *