Diskmaskin med långsamt energi spar program

Köpte en ny diskmaskin ett tag sedan. Som förinställt läge har den eco program som tar över 3 timmar att köra innan disken är klar. Idag använde jag det programmet första gången. När man läser kommentarer om diskmaskiner man kan köpa är det många som är tveksamma till långa program. Inte bara tiden utan även elförbrukning och vattenförbrukning. Man tror det drar mer än kanske handdisk eller kortare program. Och det är ju inte så konstigt.

Men om man nu kollar hur programmet funkar så har den ju kanske lägre temperatur och vattenförbrukning. Då tar det väl längre tid innan det blir rent. Besparingen ligger i mindre elförbrukning, lägre vattentemperatur, mindre vatttenåtgång. Jämför med när du tvättar bilen. Ska du ta vanlig vattenslang eller högtryckstvätt. Med högtryck blir det snabbt rent men det går ju åt vatten. Det gör det i och för sig med vattenslang också för det blir ju aldrig rent. Men ett program i en diskmaskin eller tvättmaskin där riktas ju vattnet och sedan lossnar eller rinner smutsen av. I tvättmaskin ligger det väl i blöt längre tid och blötläggning i sig är ju en gammal beprövad metod för att få något att bli rent utan alltför stor arbetsinsats. En kastrull lägger man ju ibland vatten i och låter den stå någon dag så det ingrodda släpper . Då ha man ju gjort åt mindre vatten än om man spolat fullt under kran och kämpat med det som fastnat.

Jag satte på programmet innan jag lade mig för att sova efter nattarbete. Det skulle ta nästan 4 timmar. Jag hörde inget ljud från diskmaskinen. Här är nog en viktig detalj att tänka på om du ska köpa en ny diskmaskin och vill köra långtidsprogram som sparar energi. Du vill ju inte vakna av en brummande diskmaskin när du sover. Är du vaken och tvättar på kvällen till exempel när du tittar på TV, lyssnar på musik, läser eller umgås med familjen eller sitter vid datorn. Då vill du inte bli störd av en diskmaskin i flera timmar.

Diskmaskinen jag köpte var en Siemens, de ska ha samma teknik som Bosch. Den har en ljudnivå på 42 decibel angivet. Jag har inte kollat med vilka program. Men den går tyst. Min gamla var lite störande. Så en diskmaskin med 50 db eller kanske 46 db det tror jag inte jag någonsin kommer köpa. Fast jag vet inte ljudnivån på min gamla. Sedan är det väl en ekonomisk fråga också. Tystare diskmaskiner kan ju kosta mer. Man får kanske göra en avvägning mellan program, torkningsfunktion och ljudnivå.

Men som slutord. Det långa programmet fungerade bra. Disken var ren och torr och jag blev inte störd. Därmed har jag väl bidragit till lite bättre hållbarhet. Handdisk sägs ju vara sämre ur den synpunkten. Men vi diskar också för hand ganska ofta för att bli av med vissa saker direkt. Kastruller och sådan lägger vi bara i diskmaskinen om vi ska diska direkt. Man har ju inte så många så man kan låta de ligga i diskmaskinen i dagar som man kanske kan med tallrikar och glas. Det är ju också ett faktum. Diska en full maskin så sparar du mer och bidrar mer till hållbarhet. Likadant med tvättmaskin. Kör man halva mängden så blir ju besparingen betydligt sämre. Då är inte maskinen i sig det avgörande. En sämre diskmaskin eller tvättmaskin som används full är bättre än en snål maskin som körs halvfull. Så full maskin och energisparprogram är det bästa om du kan vänta några timmar och eller dagar på vissa porslin eller kläder.