Corona. Var uppstod det? Det spelar ingen större roll.

Nu är det återigen tal om att viruset läckte ut från ett laboratorium i Wuhan. Kan det vara så? Visst kan det vara så och att laboratoriet ligger i just Wuhan är ju inte direkt en omständighet som talar emot det.

Kina säger ju så klart nej. Vissa länder som vill framställa Kina som ett sämre land än det egna kan ju säga att mycket tyder på att det är sant och även mardrömmen att de skulle läckt ut det med flit. Det är konspirationsteorier på högsta nivå. Den som kommer med dessa påståenden har ju säkert sina egna skäl och värderingar till att man säger så.

Hur det än ligger till med saken så är det faktiskt lätt att förstå hur vissa personer tänker om man har lite filosofiskt och psykologiskt intresse. Livets mål är ju att överleva (vilket du kan läsa om i andra inlägg). Om man vill överleva är det ju bra att leva lite bättre. Att framställa sig som dålig gynnar ju inte ditt liv. Då kan andra tycka sämre om dig vilket kan motverka din möjligheter att leva bra. Alltså vill man inte erkänna att man gjort något fel. I stort sett alla människor är likadana så det kan ju inte vara någon överraskning. Om nu vissa särskilt i USA påstår att det läckt ut från laboratoriet så utgår de ju från sina mål att överleva. USA är ju oroliga för att Kina ska ta över som den största supermakten. Då kan det vara bra tror dem att framställa Kina som ett land man inte kan lita på. Det kan ge stöd från andra länder om de håller med eller tror på det. Så alla talar ju utifrån sina egna skäl för att överleva och därmed framstå som bra eller att andra sidan är sämre.

Sedan finns det ju naturligt vis riktiga skäl att veta för att man ska kunna förebygga kommande incidenter. På ett sätt har ju pandemin lett till att alla måsta ta sig en tankeställare och fundera på hur samhället är organiserat och hur säkert det är. Vissa länder har haft en ganska bra beredskap och andra inte. Sedan ha ju lite av slumpen haft betydelse för hur smittspridningen i sig har ökat i samhällena. Hela mänskligheten är ju som tur är inte hotad av detta även om hundratusentals dött men de flesta kommer överleva. Men det kan ju komma värre saker i framtiden därför är detta en bra påminnelse och läxa för att man måste ta vissa saker på lite större allvar.

Sedan har vi Corona viruset. Det har ju hittats och funnits innan i till exempel fladdermöss och i andra varianter. Det är ingen nyhet. Att man då vill forska om det är ju naturligt. Det är ju helt enligt vårt mål att överleva. Vi forskar på saker vi vill veta mer om för att kunna skydda oss eller för att kunna ge oss ett bättre liv. Olyckor kan ske. Vi har ju haft kärnkraftsolyckor i det som vi kallar stabila utvecklade länder som USA och Japan. Tog de inte säkerheten på allvar? Det kan ju andra länder hävda. Om forskare på laboratoriet haft Covid liknande symptom så kan det ju tyda på att de blivit smittade på jobbet men de kan ju också blivit smittade i staden Wuhan. Det var ju där det uppstod eller åtminstone först upptäcktes i större skala. Kina har ju lyckats dämpa pandemin bra till skillnad mot till exempel USA. Även om det läckte från ett laboratorium så kan det om det inte gjort det förr eller senare ha dykt upp i alla fall. Virus finns ju i naturen och vi har ju haft influensor, SARS, svininfluensor med mera i åratal. Så man kan inte bara klaga på andra. Se på dig själv först är ett bra tips för att bli tagen på allvar. Det är kanske dumt att anklaga någon för att få billiga politiska poäng. På 2000-talet borde vi vara mer seriösa än så. Världen har ju stora problem framför sig med hållbarhet och klimatförändringar. Prata om det istället och försök skapa en bättre framtid för människorna. Det är ju vårt egentliga mål. Ett bra liv för alla.

Om vi nu ska kolla på lite andra historiska händelser. HIV som gav oss Aids. Hur började det. HIV virus finns ju i vissa apor i Afrika och de har också en egen smittspridning som kanske funnits innan den blev beskriven i USA på 80-talet. Här finns ju också en intressant teori. Jag försöker här minnas rätt. Kolla upp det för mer exakta bedömningar. I Puerto Rico hade USA:s militär ett laboratorium som studerade virus från apor från Afrika. Några i personalen sägs ha blivit smittade. De kanske var homosexuella, kanske inte och de kanske var av en viss hudfärg, kanske inte. Om de blev smittade och sedan haft sex så kan de ha smittat någon annan och sedan kanske smittspridningen var igång. Naturlitgvis förnekar USA att detta skulle vara sant. Det är ju naturligt att försvara sin grupp enligt tankarna om livets mål. Vem vill framstå som dålig? Vem vill erkänna dåliga händelser. Här kan det ju också varit fråga om otur precis som det kan ha varit i Wuhan. Men det finns ju inga klara bevis på att det är så det gått till. Och det spelar kanske ingen roll. Varje dag sker det oturliga händelser världen runt i alla länder och bland alla människor.

Det vi måste ta lärdom av är att olyckor kan ske och att man måste försöka hindra det. Det är ju vårt mål att överleva och leva bra. Därför ska vi försöka skydda oss. I vårt hem, på vår arbetsplats, inom sjukvården, i trafiken ja överallt helt enkelt. När något hänt är det bra att fokusera framåt men man ka ta i beaktande vad som hänt och varför för att kunna skydda och eller förbereda sig för kommande incidenter.