Corona ger bättre hållbarhet?

Utbrottet av coronavirus har fått några positiva konsekvenser för miljön. Satellitbilder visar att luften över Kina har blivit bättre. Detta beror på den minskade trafiken. Flygresandet har också minskat och kommer antagligen vara lägre åtminstone i år eller så länge folk är oroliga eller att myndigheters råd eller beslut medför inskränkningar i flygtrafiken och kanske även annan trafik som tåg, båt mm. Minskad trafik kan således leda till mindre utsläpp vilket är bra för hållbarheten och miljön.

Om vi nu i år väljer att inte åka så långt på semestern kan det även få oss att kanske upptäcka att det finns annat att göra än att flyga till ett annat land. Fast med vinsten vi gör så använder vi kanske pengarna till något annat, precis som med alla effektiviseringar de senaste hundra åren. Vi kommer kanske konsumera mer, åka mer bil mm. Allt har en baksida. Fast så mycket utsläpp som flyget orsakar kan vi inte orsaka på något annat sätt.

Är det då bra att isolera sig? Både ja och nej. Naturligtvis ska man undvika att bli smittad av sjukdomar eller råka ut för andra dåliga saker. Men historien och evolutionen har ju ofta visat att vi utvecklas genom att klara av vissa saker både psykologiskt och fysiskt. Coronasmitta är kanske lite väl allvarligt men vi vet ännu inte om de som blivit sjuka blir immuna eller får lättare att klara av nästa utbrott. Det finns i alla fall sjukdomar som vi inte får tillbaka när vi en gång fått dem. Dessutom utvecklas vi ju också genom evolution, men exakt hur detta blir är ju svårt att sia om.

Isolering i sig gör ju att vi reser mindre, kanske konsumerar mindre och använder färre resurser. Samtidigt så är ju världshandel bra på en del sätt. Vi får kanske ökad livskvalitet genom att vi tar till oss företeelser, mat, dryck och prylar utifrån ungefär som i den omtalade SAS reklamen. Vi har ju inte heller allt i vår närhet och vissa saker blir svårare att få fram just i vårt närområde. Detta kan på så sätt leda till ökad resursanvändning och att vi kanske gör slut på vissa resurser i vår närhet och som då kommer leda till en sämre välfärd eller livskvalitet.

Så vi får väl ändå hoppas på att corona utbrottet avtar så vi kan leva som vanligt igen? eller vad tycker du? Blir corona en ögonöppnare för hur vi kan och bör leva? Hur det blir med det återstå att se. Vi är ju så många i världen och som vanligt kommer vi göra olika. Men 2020 blir i alla fall året då många kommer få sig en tankeställare och det är ju bra vad man än tycker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *