Champions League är hållbarhet liksom Netflix

Häromdagen tittade jag på en fotbollsmatch på tv. Satt i soffan 1,5 timmar fast gick och duschade i pausen. Matchen gick på en av kanalerna i mitt ordinarie tv-utbud. Jag har inget särskilt abonnemang på sportkanaler. Vad har då detta med hållbarhet att göra.

De som inte tycker om fotboll tycker kanske att det är vansinne att fotbollsspelare kan tjäna 100 miljoner om året och att de finns de som betalar flera hundra kronor i månaden för att kolla på fotboll och annan sport.

Men vad de egentligen ska fråga är, vad skulle de gjort istället? Att fotbollsspelare har höga löner beror ju på att matcherna ses av många och då finns det de som vill ha reklam på arenor, matchtröjor och i tv-sändningarna. Ju fler som tittar desto mer kostar reklamen och därmed kan också spelarna kräva höga löner. Det leder då också till att vi måste betala ganska mycket om man vill kunna se alla matcher på tv.

När jag nu sitter i soffan så orsakar jag inte så mycket utsläpp. Inte från bilen. Jag handlar ingenting. Tv-abonnemanget kostar 250 kr i månaden, egentligen 400 kr men jag prutade ner priset till 250 kr. Betalar även 350 kr för bredband. Det går faktiskt att förhandla ner priset, annars byter man bara leverantör. Finns ju de som betalar betydlig mer än jag. Om de inte gjort det, vad skulle de gjort med pengarna? Åkt till restaurang och ätit? Lagt undan pengar till flygresa eller semester? Beställt någon sak från internet eller åkt till köpcenter och spenderat pengarna?

Om fotbollslagen möts på en arena så åker det ju publik dit i vanliga fall. Fast inte just nu under Covid-krisen. Det ena laget kanske också tar flyget till matchen. Det leder ju till lite utsläpp och användande av resurser. Men tänk på de 100 000-tals människor som ser matchen på tv. Vad skulle de gjort annars? Spenderat pengar någon annanstans än att sitta kvar i soffan och se matchen?

Det betyder nog en hel del för bättre hållbarhet, bättre miljö och minskad resursanvändning. Tv, HBO, Netflix, Champions League i fotboll kan alltså vara bra för ett mer hållbart samhälle. Så om någon klagar på att du är slö och slösar pengar på något meningslöst så kan du fråga vad de gör istället. Säg att du är stolt och bidrar till en hållbar värld. Undrar vad de skulle säga? eller skulle de vara tysta och bara gå därifrån och fortsätta orsaka mer utsläpp än den som slöar i soffan. Så fortsätt titta, du gör en insats för samhället utan att du kanske vet om det, fast nu vet du.