50 sätt att sabba planeten

Håller just på att läsa en bok som heter 50 sätt att sabba planeten. Den är så där 15 år gammal. Den tar upp lite ironiskt men faktabaserat hur man kan påskynda planetens förstörelse. Det anges också sannolikhet för att vissa saker inträffar. Hur man kom fram till dessa procentsatser är svårt att veta för även om chansen uppgavs till 50 % för flera händelseförlopp så av det jag läst hittills verkar inte mycket ha infallit.

Jorden kanske har en bättre läkeförmåga än vi kanske tror. Fast vi blir ju hela tiden fler och trots att många människor verkar vara engagerade så blir det nog hela tiden en aning sämre på flera områden. En del klagar på politiker att de inte gör något. Men man kan inte bara skylla på dem. De som faktiskt försämrar miljön är vi själva, allihop. Vi har ju knappast ändrat vårt levnadssätt i någon större omfattning. Inte ens de som åtminstone påstår sig värna om miljön. För att det ska ske någon förändring måste vi själva försöka göra något. Gärna en liten sak i taget. Gör en liten förändring och sedan om ett tag gör du en till. Politikerna bör våga vara tuffa och kräva åtgärder genom att bestämma om åtgärder som inträffar om ett visst antal år och ger oss chansen att ställa om till de nya omständigheterna. Det verkar dock otroligt. I Sverige vill den politiska grupp som har stor chans att vinna nästa val t.ex sänka bensinpriset, sänka skatter (särskilt för höginkomstagare), behålla kärnkraft, ge mindre bidrag till bra projekt mm. Tvinga folk som har det svårt att flytta ut från kommuner så de slipper betala försörjningsstöd för dem (social dumpning). Tvingas man mot sin vilja flytta ut till en annan stad bort från släkt och vänner blir man knappast mer hållbar. Att bo i en stad är dessutom på många sätt bra för hållbarhetsarbetet. Men genom att skicka ut dem kan man sänka skatten så de som tjänar bra i kommunen får mer pengar över till att förbruka resurser som belastar miljön och spär på klimatförändringarna. Det “roliga” är att många kommer rösta för dessa förslag och ändå har vi mage att påstå att miljön är viktig. Alla partier särskilt V, M, SD, KD, L och S och C borde skärpa sig. De ägnar sig bara åt populism och pajkastning för att få billiga poänger och röster.

Jag kommer därför börja med en kategori inlägg som liknar 50 sätt att sabba planeten fast tvärtom. Typ 50 sätt att rädda planeten genom små enkla förändringar vi kan göra i vårt liv och några större som politikerna kan försöka fixa genom att försöka ta åtminstone lite samhällsansvar. Det har varit dåligt med det sedan 2014 när alliansen förlorade valet och alla helt plötsligt bara blev intresserade av makten och i de lägen man är i opposition ofta försöker sabotera för de andra. Man tvingar t.ex en regering att arbeta under en annans budget. Då blir det svårt att bedriva en ansvarsfull politik. Senaste tiden har man också börjat sabotera med flit. En budget som knappt går ihop för att man sänkt mycket skatter mm. och där regeringen tvingas försämra budgeten för att få igenom några av sina egna idéer, vad händer då? Jo, oppositionen tvingar igenom större satsningar inom vissa områden trots att de vet att man redan saboterar budgeten. Åtgärderna kan visserligen verka bra om man ser på den i sina egna sammanhang men om man ser på helheten så går det inte ihop och det vet dem. Det är bara ett spel för att vinna nästa val. Sverige börjar allt mer likna Trumps USA.

Men du kan i alla fall försöka föregå med gott exempel genom att göra små förändringar. Börja nu och försök under tiden hitta någon seriös politiker att rösta på i nästa val oavsett vilket parti du tänker rösta på. Det finns bra idéer hos alla, nä kanske inte riktig alla men hos många i alla fall.

Just nu när jag tänkta avsluta inlägget, såg jag en nyhet i mobilen. Partiledaren för KD är ute på en turné som kallas “samhällsgemenskap” men säger i princip att det är bra med social dumpning och tiggeriförbud som en stad genomfört där S har makten. Viktiga frågor. Flytta problemen till annan plats. Jag/vi vill inte hjälpa någon, åtminstone inte i vår egen kommun. Då blir det ju svårt att sänka skatten. Är det det som kallas kristna värderingar?

Lite tips och trix för hållbarhet kommer jag samla i en ny kategori “Enkla Knep Rädda Världen”. (Får se vad jag börjar med, kommer nog som vanligt bli både stort och smått)

En kommentar till “50 sätt att sabba planeten”

 1. Se på http://www.petitionproject.org
  31000 forskare med fullt namn och tittel motsätter sig människoskapt global uppvärmning. Av de har 9000 doktorerat.
  Kimatmodellerna hävdar motsatsen – men det är bara modeller. I de modellerna har man inte tagit med mängden låga moln (mängden vattenånga) i atmosfären.

  Växterna på jorden lever av CO2. Ett varmare hav kan inte hålla på CO2 så det släpps ut i atmosfären.
  Med mer Co2 så behövs inte så mycket vatten för att planterna ska växa.

  Av plasten i haven kommer 86% från Asien. 0,28% kommer från Europa.

  Världshaven stiger ca. 1 mm per år enligt mätningar. Modellerna säger 3 mm. Men verkligheten är det vi lever i. Isberg i hav som smälter påverkar inte havsnivån – Archimdes prinsip. Antarktis smälter inte. Det är -35 på midsommar där. Grönland smälter och det kommer att ta minst 9000 år innan isen har smält där. Det bidrar med ca. 7 m. Vi har tid att flytta på oss. Nya områden kommer att bli odlingsbara.
  Vi hade 3000 meter med is här för 20 000 år sedan. Var det kris att det smälte bort?
  I perioden från 800 000 år sedan till nu har jorden haft 10 värmeperioder varav 8 mycket varmare än nu.

  Isbjörnstammen är mer än 3-dubblad sedan 1970.

  Al Gore har hotat med att hitta ‘skit’ (dirt) på forskare som motsätter sig hans åsikt – det vill väl ingen, eftersom han kan få det publiserat.

  Vi har mätt tempratur i 170 år på en jord som är 4 500 000 000 år gammal. Vad vet vi?

  Jag väljer att vara anonym. När argumenten inte vinner fram så blir sådana som mig utsatta för personangrepp (‘klimatförnekare’ t.ex.), något som kallas härskarteknik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *